Gisteren liep er een orthodox joodse man de winkel in Wilrijk (Antwerpen) binnen. Hij vroeg zich af hoeveel de bontmantel die hij van zijn grootmoeder geërfd had waard was. Hij liet de mantel zien. Zelf had hij niet het minste idee wat het voor pels was. Wij zagen meteen dat het om sabelbont ging. Meteen zeiden wij "Maar mijnheer, dat is sabelbont. Dat is een erg dure pelssoort." Hij moest er even van gaan zitten. Zelf dacht hij dat het misschien beverpels was, hoewel hij ook niet kon zeggen waarom hij dat dacht. We hebben hem toen verteld dat de prijs om zo'n mantel nieuw te laten maken rond de 50.000 euro zou liggen. Toen bleef hij maar zitten. Het bekwam niet van de verrassing. Maar hij wist niet goed wat hij er mee moest doen. Zelf was hij maximum 30. Zijn vrouw 28 zei hij. Ze zou zichzelf nog veel te jong vinden om zo'n dure mantel te dragen. Zelfs zijn wagen kostte veel minder (nvdr: de mijne ook trouwens).
We hebben hem uitgelegd hoe hij die mantel goed moest bewaren om later eventueel te laten hermodeleren, transformeren naar een meer hedendaags model dat zijn vrouw tegen dan wel zou willen dragen. Heel hip zou het toch niet worden. Ook zijn echtgenote, die er niet bij was, kleedt zich allicht eerder conservatief, gezien hun diep religieuze overtuiging. Hij vertelde ons dat zijn grootvader die mantel voor zijn grootmoeder gekocht had toen ze al ziek was. Zij was een gulle vrouw geweest, die mensen in nood altijd zeer gul geholpen had. Ze deelde eten uit aan mensen die dit zelf niet voldoende konden aankopen. En niet zomaar eten. Geen brood of deegwaren, maar vlees en verse groenten, in grote porties. "Ze had een groot hart en heeft die mooie mantel verdiend", sloot hij af. Hij zou de mantel heel zorgvuldig bewaren voor later.
Dat sabelbont duur is wist hij wel. Want de typische hoeden die orthodoxe joden dragen hebben een brede boord in bont. Die kan je in sabelbont kiezen. Maar dan kan zo'n hoed wel tot enkele duizenden dollar kosten, zei de man (weliswaar kost de gemiddelde religieus joodse hoed van dit type slechts enkele honderden euro). Maar dat die mantel ook in sabelbont was, heeft hij nooit geweten.
Een merkwaardige en interessante ontmoeting, zoals we er zovelen meemaken in de weken van ons inruilinitiatief.
(typische hoed met brede boord in bont, zoals gedragen door orthodoxe joden)
(lang vest in sabelbont - voor alle duidelijkheid: de dame op deze foto is noch de grootmoeder, noch de echtgenote van de klant die ons bezocht met de mantel van zijn grootmoeder)